среда, 12. децембар 2018.

РЕКЛАМА ЗА МОЈ КРАЈ, Марина Николић, осми разред


На западу Србије, у подрињском крају, налази се крај који највише волим и у коме живим – Мали Зворник са својим околним селима.

Слободно могу рећи даприроданије штедела на моме крају. Мижда је најдрагоценији поклон нашем крају река Дрина. Тешко је описати њену лепоту. Кад је лепо време, њенабоја је зеленоплава. По њој се расипају зраци сунца, као искрице на драгом камену смарагду. Сваки пут кад прођем поред ње, осетим уживање и огромно задовољство јер ме увек дочека и испрати предивним жубором.

Кад успем да одвојим поглед од наше лепотице, очи ми привуче зеленило листопадних и четинарских шума. Оне су украс наших брда и када су пролеће и лето, али њихову лепоту не умање ни јесен ни зима. Јесен обоји лишће разним бојама, а зими је окићено снежном белином. Свако годишње доба инспирише и подсети на неку легенду или мит који се прича у овоме крају.

У шумама живи много различитих животиња, па се људи често баве ловом, али и са посебном пажњом обрађују земљу. Наш крај је брдовит, земљу је често тешко обрадити, али су наши људи вредни и упорни. Увек победе у борби са природом. Њих поред упорности краси и гостољубивост и умешност. Зато се код нас могу пробати разни домаћи специјалитети: сир, кајмак, проја и најлепше домаће сушено месо. Посебну сласт даје домаћа шљивова ракија и вино.

Наравно, све ове специјалитете најбоље је јести и пити у многобројним ресторанима који се налазе на самој обали Дрине. Поред њене лепоте, она је постала место где се одржавају разне манифестације попут Дринске регате, Сомовијаде, Гурманијаде и других. Све ово доприноси развоју туризма и атрактивности овог краја. Велики број туриста, а и домаћих људи, посећује ове манифестације. Лепо је и то што наша река повезује леву и десну обалу, тачније Босну и Србију. Иако у две државе, наш народ је повезан и живи у међусобној слози и солидарности. Подразумева се да увек има шала Босанаца на рачун Србијанаца и обрнуто, али све то чини заједнички живот лепшим.

Срећна сам јер нам је бог подарио све ове чари и лепоте које нико не може замислити док не дође. Због тога, моји пријатељи, комшије и ја, упућујемо позив у овај диван крај. Код нас се могу доживети чаробне авантуре и различита узбуђења. Они који су били, знају за то и увек се радо враћају, а они који нису били, треба да дођу и оплемене свој живот. Племенитост, гостољубивост, природне лепоте и многобројне манифестације прижиће посебан доживљај свакоме ко нас посети. Добро дошли!

Нема коментара:

Постави коментар