субота, 23. март 2019.

ПРЕВЕНЦИЈА И ЗАШТИТА ДЕЦЕ ОД ТРГОВИНЕ ЉУДИМА


У нашој школи, дана 19. 03. 2019. године, одржано предавање на тему  Превенција и заштита деце од трговине људима у склопу пројекта „Основи безбедности деце“. Предавање реализовали Пајић Озрен и Новаковић Борисав.

Циљ предавања је подизање свести о овом проблему и давање основних информација о трговини људима и заштити деце.

Током предавања било је речи о облицима искоришћавања деце у које се убраја присилан рад, просјачење, сексуално искоришћавање, вршење кривичних дела, узимање органа и делова тела, илегална усвојења.  Деца су упозната са фазама трговине људима:

  • Намамљивање, придобијање поверења (примамљиве понуде оних у које жртве обично имају поверења: пријатељи, рођаци, партнери...)
  • Транспорт / трансфер / продаја
  • Различити облици експлоатације (одузимање слободе)
Друштвене мреже имају огроман потенцијал у регрутацији жртава трговине људима. Деца се најчешће користе за просјачење, девојке за сескуалну експлоатацију, а мушкарци за физички напоран рад или за трговину органима.

Најчешће, криминалне групе бирају за жртву особу која је у тешкој финансијској ситуацији и привлачног спољашњег изгледа.

Ученицима је скренута пажња на то да пазе коме дају своје личне податке и да не прихватају скупоцене поклоне и примамљиве понуде јер је то један од начина на који жртва улази у ланац трговине људима.

Нема коментара:

Постави коментар