четвртак, 22. април 2021.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

 Тематски дан посвећен Дану планете Земље је у потпуности успешно реализован.

 Сви садржаји реализовани су заједно за предшколце и ученике од првог до четвртог разреда.

Дан је започео репродуковањем песме (џез обрада) Ала јe леп овај свет. Ученици су јасно уочили о чему говори ова песма и навели шта је то све лепо. Такође, сви су схватили на који начин људи да кваре то што је лепо у природи. Најзанимљивији део био је када су деца наводила шта је то још лепо на свету, а није наведено у песми.

Након овога, репродуковано је писмо индијанског поглавице Сијетла. Иако то нисмо очекивали, деца су у потпуности уочила шта је све поглавица навео (вођена потпитањима). Навели су и шта су то све људи уништили или уништавају и данас, најчешће због зараде или због тога што их није брига какве последице изазива то што они раде. Уочили су и низ примера у нашој околини (један од примера је да се шума непрестано сече, али да никада нису видели да неко сади шуме).

Деци су приказане фотографије сметлишта у околини. Јасно су уочили шта је све бацано (навели су све приказано) и уочили да су сметлишта или на обалама река и потока или у шуми. Јасно су навели на који начин оваква сметлишта штете. Анализирана је табела у којој је приказано колико времена треба да се овакво смеће разгради. Такође, израчунато је колико смећа у дану, месецу и години баци око 30 кућа у центру села , поред школе (30, 900, 10.950).

Истакнут је значај рециклирања и недостатак сортирања смећа како би лакше било рециклирано.

Прочитано је десет заповести љубитеља природе. ученици трећег и четвртог разреда илустровали су заповести, неке су могли и сами да смисле, а ученици првог, другог разреда и предшколци цртали су оно што је, према њиховом мишљењу, најлепше на свету (са првог часа).

Продукти су залепљени на таблу.

 

Предраг Спасојевић,

Милена Матовић,

Јована Несторовић.














 



Нема коментара:

Постави коментар