понедељак, 4. мај 2020.

ФЕМА – АНАЛИЗА ЛИКА ИЗ ОДЛОМКА, Анђела Миросављевић, седми разред


У животу често не можемо да се помиримо са чињеницом да нисмо остварили своје снове. Некада нисмо ни свесни да наше понашање осликава ружну страну наше личности.

Жена која није могла да прихвати своју обичност је Фема, лик из „Покондирене тикве“.  Своју скромност је заменила изопаченошћу. Миран и складан живот заменила је арогантношћу, сплеткарењем, оговарањем и дрским понашањем према својим најмилијима. Мислила је да може да промени све око себе. Глумећи госпођу постигла је сасвим супротно од тога. Била је предмет чуђења и подсмевања.

Своју љубав према ћерки је показивала на чудан начин. Бранила јој је да размишља својом главом намећући јој нека своја правила. Није уочила да претерује у својим захтевима. Тврдоглаво наставља по своме.

Глумећи даму она је у свој речник убацивала француске и немачке речи, неправилно их изговарајући. Била је безобразна, непријатна, понижавала је своје најближе. Стидела се своје породице и свог порекла. На крају доживљава понижење и срамоту.

Ми сами кројимо своју судбину, али никада не смемо заборавити манире лепог понашања и толеранцију према другима. Никада не заборавимо ко смо и одакле смо.

Нема коментара:

Постави коментар