среда, 15. мај 2019.

XXIX НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА


Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института/завода за јавно здравље и Стоматолошким факултетом Универзитета у Београду у периоду од 13. до 19. маја 2019. године на територији Србије обележава XXIX Недељу здравља уста и зуба. Ове године кампања се обележава под слоганом„ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ ЧУВАМО ОД НАЈРАНИЈЕГ УЗРАСТА”.

Циљеви ове кампање, која се у Србији обележава од 1991. године, су:

Указати на значај оралног здравља и на то да се применом адекватних мера добро орално здравље може одржати током читавог живота.

Утицати на побољшање здравља уста и зуба деце и на стварање навике правилног одржавања хигијене и примену мера неопходних за очување оралног здравља.

Допринети да се повећа број људи са очуваним оралним здрављем.

Подстицати доносиоце одлука за подршку мерама за унапређење оралног здравља становништва.

Мобилисати све секторе друштва на заједничке акције које имају за циљ промоцију оралног здравља.

Мотивисати појединце, породице, заједнице и доносиоце одлука за активан однос према унапређивању оралног здравља, свако у свом домену.

Недеља здравља уста и зуба се обележава бројним активностима као што су јавне и друге манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација. Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су окружни институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана. У оквиру Кампање се организује конкурс за избор најбољих литерарних састава и ликовних радова намењен деци у вртићима и ученицима основних школа у Републици Србији који има за циљ подстицање здравственоваспитног рада у вртићима и основним школама на тему оралног здравља.

Опште препоруке за очување оралног здравља које се пласирају у оквиру ове кампање нису усмерене само на значај одржавања адекватне хигијене и редовних посета стоматологу, већ обухватају и препоруке за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење, а подстиче се и укључивање порука о утицају конзумирања алкохола и пушења на орално здравље.


Нашу матичну школу и издвојена одељења посетила је стоматолог докторка Сања Спасеновић са стоматолошком сестром Анђом Мишић. Гошће су одржале предавања, а ученицма од првог до трећег разреда, као и предшколцима, уручиле су и поклоне у виду четкица за зубе, зубне пасте и распореда часова.



Нема коментара:

Постави коментар