среда, 21. јун 2023.

ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА


У петак, 12. маја 2023. године, са почетком у 11 и 30 часова у просторијама школе у Доњој Трешњици одржан je Општи родитељски састанак за све родитеље ученика наше школе од првог до седмог разреда и предшколце (Доња Трешњица, Амајић) а поводом трагичног догађаја у београдској школи. Тада је донета одлука да се реализује пет радионица школе родитељства, једном недељно.

 

У петак, 19. маја 2023. године, реализована је прва од пет радионица школе родитељства које ће бити реализоване у школи у Доњој Трешњици са родитељима ученика и предшколаца. На радиониици је било 12 родитеља, што је одлчан одзив. Родитељи су презадовољни првом радионицом. Било им је нејасно шта да очекују, али им је кроз радионицу све постало јасно. Говорило се, најпре, о васпитним стиловима наших родитеља и како је то утицало на наш васпитни стил. Родитељи су урадили упитник и на тај начин, обрадом резултата, сазнали којој групи припада њихов васпитни стил. Рад се одвијао кроз изношење личних искустава и разговор о њима уз вођење психолога Марије Видаковић. Следи рад на стресу који носи родитељство, комуникацији и слично. Сви родитељи су потврдили присуство на свих пет радионица.

 

Друга од пет радионица школе родитељтва реализована је 26. маја 2023. године. Присуствовало је седам родитеља.Тема ове радионице била је комуникација. Психолог, Марија Видаковић, веома успешно је водила рад у групи. Родитељи су могли да уоче кроз припремљене примере које пропусте у комуникацији свакодневно чинимо, што може довести до многих проблема. Родитељи су анализирали своје понашање, као и грешке у комуникацији које су њихови родитељи правили са њима. Оно што се могло уочити је да су родитељи били високо мотивисани за рад. На моменте било је веома емотивних тренутака, изнета су нека веома интимна дешавања из детињства и младости учесника, што је покренуло на веома лепа и конструктивна размишљања. Родитељи са радошћу ишчекују трећу радионицу и истичу да им је драго да им је овако нешто омогућено у њиховој средини.

 

Трећа (од планираних пет) радионица школе родитељства реализована је 2. јуна 2023. године. Посећеност је и овога пута била добра.Ова радионаица била је посвећена стресу који родитељство носи. Тема је веома актуелна. Стиче се утисак да се на ову тему доста говори на телевизији, друштвеним мрежама итд., али искуство данашењег рада показало је да простора и потребе за радом у овој области има веома много.Психолог, Марија Видаковић, најпре је објаснила појам стреса и његове физичке и психолошке манифестације и утицање на квалитет живот појединца. Родитељи су изнели читав низ личних искустава и прмера који су анализирани а многима су дати и савети и предлози на даљем личном развоју и раду.Родитељи су веома емотивно реаговали. Кроз неколико пројективних техника и инструмената могли су да стекну бољи увид у квалитет живота и парнтерских односа које кроз родитељство проживљавају. Родитељи  су истакли жаљу и наду да се и наредне године организују овакве радионице и да то постане стална пракса.

 

У петак, 9. јуна 2023. године, реализована је четврта радионица у оквиру Школе родитељства на тему занемаривања деце. Ова радионица није била много посећена, на велику жалост, јер је тема веома занимљива и актуелна. Психолог, Марија Видаковић, објаснила је који облици занемаривања постоје (физичко, психолошко, образовно...) и објаснила који облици понашања родитеља спадају у њих. То је помогло родитељима да анализирају понашање својих родитеља.Такође, родитељима је објашњено који облици њиховог понашања могу бити неки вид заменаривања, иако се то најчешће чини ненамерно.Наведени су и примери занемаривања деце у околини који су били примећени.Посебно вредан део радионице је био онај у коме је анализирано шта представља дечије потребе, а шта жеље. Занемаривање је када се запоставе потребе детета.

 

У петак, 16. јуна 2023. године, реализована је последња, пета, радионица у оквиру Школе родитељства на тему токсичног родитељства.        Тема је била веома занимљива јер су родитељи имали прилику да уоче који поступци њихових родитеља су спадали у токсично родитељствo. Такође, учесници су анализирали и неке своје поступке који се могу подвести под ово понашање. Истакнута је суштина да, уколико су уочени ови облици понашања, то не значи да смо лоши родитељи, већ да се стицањем нових знања те ситуације превазиђу јер је објашњен њихов утицај на децу. У доброј атмосфери уз много укључивања родитеља, завршена је и ова, последња, радионица. Родитељи су изразили жељу да се од септембра реализују бар једна радионица месечно са психологом Маријом Видаковић, уз напомену да те радионице могу да трају и до два сата.

Нема коментара:

Постави коментар