четвртак, 22. новембар 2018.

ОСНОВИ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ – „НАСИЉЕ КАО НЕГАТИВНА ДРУШТВЕНА ПОЈАВА“


У оквиру пројекта Основи безбедности деце дана 20. 11. 2018. године са почетком у 12:20 часова одржано предавање ученицима четвртог и шестог разреда на тему „Насиље као негативна друштвена појава“. Предавање је реализовао Милош Мирић.

Ученицима је објашњен појам насиља, појашњена разлика између вршњачког насиља и злостављања, набројани облици насиља (физичко, психичко, социјално, сексуално, електронско) и за сваки облик насиља наведен пример из живота. Било је приче и о насиљу када су у питању спортска дешавања. Говорило се о томе како препознати насиље и шта радити ако се неко према нама понаша насилно и ако смо претрпели неки облик насиља.

Полицајац Милош Мирић је упутио ученике  у то како да препознају насиље, како да се понашају да би се насиље избегло (избегавати неосветљена и напуштена места, кретати се у друштву добрих другова, не носити у школу вредне ствари и оружје) и шта треба урадити када се неко понаша насилно (не реаговати исхитрено, не смишљати освету, не одговарати на исти начин, побећи, викати, разговарати о реакцији и заштити од насиља). Ученици су информисани о томе на који начин могу да обавесте надлежне органе уколико су жртве насиља или сведоци (позивањем посебних телефонских бројева).

Циљ предавања је да млади људи схвате да о насиљу треба отворено говорити, без стида и осећања кривице.

Стручни сарадник,
Драгана Живковић

Нема коментара:

Постави коментар