уторак, 12. септембар 2017.

КУП ОСНОВНИХ ШКОЛА У ЛОВУ РИБЕ УДИЦОМ НА ПЛОВАК 9. 9. 2017. године

Текст презет од Далибора Крстића са: http://www.malizvornik.info/?p=10834

Такмичење малозворничких основних школа у лову рибе удицом на пловак за пионире, у организацији КСР ,,Дринско Језеро“, одржано је на стази у Сакару, у суботу, 9. септембра.
На манифестацији, која је већ неколико година саставни део програма за обележавање 17. септембра, Дана општине Мали Зворник, учествовало је свих пет малозворничких основних школа, са укупно 70 ученика, разврстаних у 11 екипа.

Такмичење је организовано у суботу, на плажи у Сакару, и одвијало се у две категорије, посебно за девојчице и дечаке. Учествовали су ученици узраста од првог до осмог разреда, који су се, на претходно одржаним школским такмичењима, пласирали на екипно надметање школа у Сакару.

Најуспешније у категорији девојчица биле су ученице ОШ “Браћа Рибар” Доња Борина, одељења из Брасине, док су у категорији дечака победили ученици ОШ “Бранко Радичевић” из Малог Зворника. Друго место међу девојчицама припало је ученицама малозворничке основне школе, док су вицешампиони у категорији дечака ученици ОШ “Стеван Филиповић” из Радаља. Треће место у обе категорије освојили су ученици ОШ „Никола Тесла“ из Велике Реке.

У свакој од категорија проглашени су и победници стазе, који су појединачно уловили највише рибе. Међу пионирима то су Михаило Јевтић из Малог Зворника, са уловом од 1375 грама, Алекса Јовановић, за улов од 1260 грама и Марко Раданов из Велике Реке, са укупним уловом рибе од 1085 грама. У категорији пионирки победнице стазе су Дајана Ђукановић из Брасине, са уловом од 1330 грама, Ксенија Самарџић из Малог Зворника, са уловом од 1070 грама и Анђелка Самарџић из Велике Реке, са укупним личним уловом рибе од 825 грама.

Према речима професора разредне наставе Ранка Бајуновића, наставника који је предводио екипе ученика из Велике Реке, идеја овог такмичења јесте едукација деце у области спортског риболова.

,,Ово је одличан начин да деца која расту и школују се у средини, која има изванредне услове за бављење спортским риболовом, од малих ногу развију љубав према природи и овом спорту, сазнају више о врстама риба које постоје у Дрини и Зворничком језеру, науче да их препознају и овладају аласком вештином”, казао је Бајуновић.

Такмичење је организовано у сарадњи са Клубом спортских риболоваца „Дринско језеро“ из Малог Зворника, које је пружило неопходну стручну подршку учесницима и бринуло се о регуларности. Бранко Пеша, представник клуба и судија на такмичењу рекао је да су деца овом приликом уловила доста различитих примерака риба, међу којима је највише било беонице или кедера, гргеча, бодорке, клена, али и бабушке, коју, како је напоменуо, треба што више изловљавати, због њеног штетног утицаја на друге рибље врсте.

Надметање малозворничких основних школа у лову рибе удицом на пловак раније је одржавано у пролеће, у мају месецу, али је од пре неколико година постало саставни део програма обележавања Дана општине. Такмичење сваке године окупи на десетине малозворничких основаца, за које је то важан и радостан догађај. На њихово одушевљење, за најуспешније и овог пута обезбеђене су награде, медаље, пехари, школски ранчеви и други слични поклони.

Нема коментара:

Постави коментар