петак, 27. јануар 2017.

ПРИРЕДБА ЗА СВЕТОГ САВУ 2017. године

У петак, 27. јануара 2017. године, у 8:0 часова одржана је седница Наставничког већа.

После окончања сднице одржана је генрална проба програма Шкоске славе. Будући да смо мала школа, односно школа са малим бројем ученика, а да се настава одвија у три објекта који се налае у три села, није изводљиво да се оржаају заједничке пробе.

Наставница српског језика, Ивана Ивановић, на Интернету је пронашла предлог текста представе под називом Свети Сава и народна преања. Текст је модификован и подељен у три целине. Две целине реализовали су ученици млађих разреда у Цулинама и Доњој Трешњици, док су једну целину реализовали ученици млађих и виших разреда у матичној школи.

У представу је и уткан хор који је извео три нумере.

Програм је почео у 10:00 часова када је парохијски свештеник, Миорад Николић, са нашим вероучитељем, Миланом Софронићем, „подигао славу“ односно, освештао је славски хлеб и жито. Сви ученици, родитељи, гости и наставно и ненаставно особље присуствовали су овом чину и послужили се. Одатле с сви прешли у школску салу где је у 10:30 часова реализован драмски програм.

Ту, у сали за физичко васпитање, приказана је и изложба ликовних радова са мотивом Светог Саве, ученика из Матичне школе, док су ученици у издвојеним одељењима реализали излжбе у својим школама.

Програм је започео извођењем Химне Светом Сави. Овога пута није причан животопис Сеетитеља, већ су ученици, изводећи драмске текстове из народног предања о Светом Сави, показали колики је утицај имао на српски народ, цркву и школство.

У свим причама појављују се, поред Светог Саве, сељаци, који су верно пиказали менталитет нашег народа и два ђаволка који завађају људе и наводе их на зло и нерад (а који су на самом крају били преобраћени у обичне људе и ослобољени зла).

Тако су се пред публиком, коју су чинили ученици, насавници, родитељи, мештани, свештеник са породицом и остали гости, пронашле приче о сељацима и раду и нераду у сушној години, о незаситом сељку који је желео сву земљу за себе, о злобној жени која није дозвољавала мужу да угости убогог путника намерника (који је био Свети Сава) и, на самом крају, прича у којој се директно сусрећу Светитељ и ђаволи када их он преобразује у људе и ослбађа зла.

Ученици су се потрудили да што боље изведу драмске текстове и побрали су симпатије присутних. У складу са могућностима, ученици су израдили костиме и обезбедили неопходне реквизите.


Поред наставнице српског језика, у реализаији су учествовали и учитељице Љиљана Миросављевћ, Милијана Лазић, Милена Матовић, учитељ Предраг Спасојевћ и наставник музичке култре, Дарко Ковачевић.

Нема коментара:

Постави коментар