понедељак, 17. октобар 2016.

ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ОД 1. ДО 6. РАЗРЕДА – ИЗВЕШТАЈ

На седници Савета родитеља одржаној 29.09.2016. год. донета је Одлука о избору агенције у чијем аранжману ће екскурзија бити реализована.

Савет родитеља се једногласно изјаснио за понуду „Подриње Турс“ из Лознице. Такође, Савет родитеља донео је и Одлуку о гратис ученицима:

1.Анђела Недић, ученик 1.разр. из Амајића (1/2)
2.Марко Тадић, ученик 3.  разр. из Цулина (1/2)
3.Перић Данијела, ученик 3.  разр. из Д. Трешњице (1/2)
4.Николић Марина, ученик 6.разр. из Д. Трешњице (1/4)
5.Петровић Лука, ученик 5.разр. из Амајића(1/4)

У предвиђеном року прикупљене су сагласности родитеља ученика од првог до шестог разреда. Укупно се пријавило 32 ученика.

Пратећи временске прилике и прогнозу, одлучено је да се екскурзија изведе 15. 10. 2016.год. Директор је у оквиру припреме екскурзије донео решења (за носиоце извођења и вођу путовања) којима се одређују њихове обавезе за време извођења екскурзије.

Учитељи су у оквиру припреме екскурзије упознали ученике са њиховим правима и обавезама за време путовања и на самој екскурзији.

У договору са агенцијом обезбеђен је туристички аутобус са клима уређајем као и тоалетом за ученике.


Планирано је да на путовање крене 32 ученика,  4 учитеља и 2 наставника (одељењске старешине).

У 6.30 часова извршена је контрола документације о техничкој исправности возила, предвиђеног за за превоз ученика од стране представника надлежног органа унутрашњих послова.

Место поласка је било на путу за Доњу Трешњицу, у Амајићу.

Аутобус је прво довезао ученике из Доње Трешњице, а затим су се прикључили и ученици из Цулина и Амајића.

Укупно је кренуло 29 ученика, 3 ученика је одустало тј, није се појавило у заказано време.

У 7 сати је почело путовање. Нико није имао примедбе на квалитет аутобуса и сви су имали довољно места.

Са ученицима ишли су и:
Учитељи: Милијана Лазић, Милена Матовић, Љиљана Миросављевић, Ивана Ивановић (одељ. старешина 6. разреда, Ана Грујичић (одељ. старешина 5. разреда)
– водич: Силвија

У 9.30 часова направили смо прву паузу за доручак и освежење у близини Руме. Затим смо кренули пут Фрушке горе. За време путовања, водич кога је ангажовала туристичка агенција, обавештавала је ученике о местима кроз која путујемо. Посебан акценат је ставила на Фрушку гору, дајући информације о времену настанка националног парка, највишим врховима, манастирима који су још увек живи, природним реткостима овог парка.

У 10. 30 часова стигли смо у Нови Сад. Са Дунавског кеја кренули смо пешке ка парку диносауруса. На улазу у парк сачекали су нас љубазни домаћини. Ученици су добили стручног Дино водича који их је провео кроз парк. Резиденти парка су 24 реплике диносауруса из ере Мезозоик. Поред изгледа, величине и карактеристика диносауруса, које су ученици могли да виде, Дино водич објаснила је како је изгледао живот у доба Триаса, Јуре и Креде и на крају, како су ове интригантне животиње у потпуности нестале са планете.

Ученицима је било нарочито занимљиво то што су реплике мултимедијалне- односно могу да се покрећу и испуштају звуке. То је допринело аутентичном доживљају. Најмлађи ученици су изразили посебно задовољство.

Поред ове, едукативне ноте, ученици су могли и да се забаве. У оквиру парка могли су да уживају у:

·         12D Биоскоп са пројекцијама документарних и анимираних филмова 
·         Стрељана
·         Јахање диносауруса
·         Аутићи на жетон
·         Dino Dig Site – ограничен простор испуњен песком у којем деца могу да буду у улози малих археолога, који проналазе и ископавају фосиле
·         Дино сувенирница
·         Дино ресторан

Ученици су били одушевљени парком, а по нашем мишљењу парк пружа јединствену едукацију и забаву.

У 13. часова кренули смо пешке ка центру Новог Сада. Наш водич, упознала је ученике са историјом прошлости овог града. Ученицима се нарочито допала прича о Јован Јовановићу Змају, који је сваког дана,сваке вечери у 7. часова боравио у овом делу граду. Због тога су Новосађани назвали ову улицу по њему и подигли му споменик на том месту. Старе грађевине, привлачиле су поглед ученицима.

У 14. часова стигли смо у Петроварадинску тврђаву. Изграђена на 112 хектара, заузима друго место у Европи, називају је „Гибралтар на Дунаву“, речи су нашег водича којима је заинтересовала ученике да крену у обилазак ове тврђаве. Војвођанси пејзажи испред нас, одузимали су нам дах. Простор оплемењен цвећем, подстакао нам је позитивно расположење.  Лепо време, диван поглед на Дунав, осигурали су нам уживање у току овог дела дана.


У 15. часова кренули смо ка Амајићу.

У 18.30 минута стигли смо у Амајић, место поласка. Аутобус је одвезао ученике у Доњу Трешњицу.  Учитељи су сачекали да сва деца буду предата родитељима, обраћајући пажњу нарочито на ученике који долазе из удаљених брда, пешке.
Сви родитељи су дошли у заказано време доласка.

Садржај екскурзије  је остварен у потпуности, као задаци  Сазнали смо много тога о култури и историји Новог Сада и Петроварадинске тврђаве, замишљали живот у време диносауруса, добро се забавили и дружили ....

Деца уморна, али пуна лепих утисака.

За време повратка , владала је весела атмосфера међу децом. Понашање ученика је у највећој мери било добро.
Учитељи  су међусобно добро сарађивали и трудили се да изврше све своје обавезе. Сарадња са возачем и водичем је била веома добра. Остаје само да приложимо дивне фотографије и сачекамо да неки ученик напише, нацрта свој доживљај са овог путовања.

Пун погодак.

Остатак фотографија можете погледати НА ОВОМ ЛИНКУ, или кликом на фотографију диносауруса.



Извештај и фотографије,
Милијана Лазић, учитељица.

Нема коментара:

Постави коментар