недеља, 17. март 2019.

ШКОЛСКА БИБЛИОТЕКА У ДОЊОЈ ТРЕШЊИЦИ

У ОШ „Милош Гајић“ у Доњој Трешњици, у петак 15. марта 2019. године отворена је школска библиотека, која је прикупљена на основу иницијативе Браниславе Живановић, наставнице дефектолога у ОШ „Душан Дулагић“ у Београду.

Она је једна од 69 најбољих предавача Србије, а ову титулу 2016. године доделило је Удружење Живојин Мишић.

Ово удружење последњих шест година награђује најбоље предаваче а племенита иницијатива Браниславе Живановић да се обезбеде школске библиотеке за школе које их немају добила је високу оцену.

Бранислава је током свог рада увела низ новина у рад са децом са сметњама у развоју и стално проналази нове методолошке приступе у раду са својим ученицима. Најбољи предавачи Србије су њену иницијативу подржали и за кратко време сакупили око 200 књига које су поклонили нашој школи.

Пре деценију и по смо гледали оне „неспретне“ рекламе које су говориле – књиге су поново у моди, и почели су да их деле уз дневне новине. Тада сам рекао, као и сада што говорим да књига никада није била нити је у моди, већ да је књига потреба. Далеко је то од моде и деца морају да имају потребу и навику да читају. Треба да развијају речник и мишљење јер тврдим да електронска књига не може да замени класичну. Такође инсистирам на томе да и родитељи, као и други људи из села, могу доћи овде и позајмити неку књигу и прочитати је – рекао је Предраг Спасојевић, учитељ који се у име школе захвалио дародавцима.

Ивона Ивановић, координатор Удружења Живојин Мишић, каже да је циљ ове акције да што већи број људи сазна и прикључи се овој иницијативи, а да ће удружење сваке године и даље награђивати најбоље наставнике и подржавати њихове предлоге.

- Сматрамо да је јако важно да деца и ученици свих школа имају основна средства за рад и здраво одрастање, а то је у овом случају школска библиотека. Желимо да охрабримо децу да читају што више књига и да тако проширују своје видике и своје знање. Ми верујемо у младе људе, у њихов развој и њихову будућност, и желимо да им помогнемо да буду бољи грађани– рекла је Бранислава Живановић, приликом уручења књига и полице на коју су оне попаковане.

У знак захвалности и добродошлице, дародавце је дочекао и Глигорије Пуртић из Брасине, познатији као Чича Глиша, који је за ову прилику припремио неке од специјалитета из своје традиционалне српске кухиње.

Госте су, поред колектива у школи у Доњој Трешњици, дочекали позравили директорка школе, Радмла Божић, наставница физичког васпитања Наташа Матић, васпитачица, домар Владимир Миросављевић који је са Ненадом Вучетићем склопио полицу, Младен Мићић, председни планинарко-бициклистичког спортског удружење „арена Буква“ као и један број мештана.

Догађај су медијски подржали екипа РТС-а и Лозничких новости.

Текст: Слободан Пајић и Предраг Спасојевћ.
Фото: Сободан Пајић.

Нема коментара:

Постави коментар