среда, 16. мај 2018.

XXVIII НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА


У Србији ће се од 14. до 20. маја 2018. обележити XVIII „Недеља здравља уста и зуба”. 
Ова кампања се обележава у организацији Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, мреже института/завода за јавно здравље и Стоматолошког факултета Универзитета у Београду. 

Многобројне предшколске установе, школе, запослени у просвети, предшколска деца, ученици и њихови родитељи, као и здравствени радници из служби за стоматолошку здравствену заштиту домова здравља дају велики допринос успеху кампање.

Циљ активности у оквиру ове кампање је информисање и стицање знања у вези са значајем и начинима очувања оралног здравља. Остваривање предвиђених активности омогућено је заједничким ангажовањем здравствених и образовних установа, уз учешће запослених, ученика и њихових родитеља, медија (штампе, телевизије, радија) друштвено-хуманитарних, спортских, рекреативних, културних и других организација и удружења.

Ове године, Недеља здравља уста и зуба се обележава под слоганом „Здрави зуби у здравој породици”. Слоган кампање указује на значај породице у формирању здравих стилова живота и активном односу према очувању оралног здравља. Слоган је у складу и са истраживањима која показују да су знање и навике родитеља у вези са оралном хигијеном повезане са очувањем оралног здравља деце.

У оквиру обележавања Недеље здравља уста и зуба организује се и избор ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основних школа на тему „Здрави зуби у здравој породици”, намењен деци предшколског узраста и ученицима основних школа. Најуспешнији радови се бирају на окружном нивоу у организацији института и завода за јавно здравље и достављају Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” који проглашава најбоље радове на републичком нивоу. Циљ овог конкурса који се традиционално расписује сваке године је да се подстакне здравственоваспитни рад у предшколским установама и основним школама на тему оралног здравља. Најбољи радови биће презентовани на Симпозијуму здравственог васпитања у стоматологији и биће коришћени за припрему здравствено-промотивног материјала у циљу континуиране промоције здравља уста и зуба међу општом популацијом.

Опште препоруке за очување оралног здравља. Орално здравље је значајна компонента општег здравља, утиче на физичко здравље, али и на говор, самопоуздање, социјалне односе и уопштено на квалитет живота. Фактори ризика за орална обољења су најчешће и фактори ризика за хроничне незаразне болести, а обољења уста и зуба имају велики здравствени, социјални и економски значај па представљају јавноздравствени проблем.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:
  • Одржавање адекватне хигијене, што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече, као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе
  • Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
  • Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају
  • Безбедно физичко окружење
  • Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога
  • Престанак или смањење конзумирања алкохола
  • Престанак пушења.

(http://www.zzjzsombor.org/2018/05/08/14-21-maj-2018-xxviii-nedelja-zdravlja-usta-i-zuba-zdravi-zubi-u-zdravoj-porodici/)

И у нашој школи одржано је предавање на ову тему. Предавање је реализовано од стрне дечјег стоматолога из Дома здравља у Малом Зворнику.

Нема коментара:

Постави коментар