недеља, 20. мај 2018.

ПРВО МЕСТО НА XVI НАГРАДНОМ КОНКУРС ПОД НАЗИВОМ „ВУКОВО ЗВОНО“


Огранак Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“ Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ у Лозници расписали су XVI наградни конкурс под називом „ВУКОВО ЗВОНО“ за циклус песама и кратку причу, као и анегдоту из народног живота.

Наш ученик осмог разреда, Жељко Томић који је прошле године био похваљен, ове године освојио је ПРВО МЕСТО.

Честитамо Жљеку и његовој наставници, Ивани Ивановић. Жељков првонаграђени текст преносимо у целости.

ЛЕГЕНДА О РЕЛИКВИЈАМА БОГОВА

Мали Зворник је једно веома мало место – две школе, црква, дом здравља, десетак радњи. У последњих неколико година о њему се прочуло по цркви која се гради у стени, као и о подземном граду недалеко од ње. Ово је прича о скривеним ходницима који су се открили веома малом броју људи.

Најмоћнији међу боговима, Сварог, предвидео је да ће изабрани божји народ, Срби, почети да верују у једног бога. Пошто ће Срби веровати у једног бога, на остале богове неће нико мислити и због тога ће они пасти у заборав и тако ће нестати јер када на њих нико не мисли, они више не постоје. Веровање у само једног бога силе таме ће покушати да искористе да преобрате цео људски род  да верује само њима  и самим тим силе таме ће завладати светом. Под маском вере, од Земље ће створити пакао. Сварог је, такође, предвидео да ће се родити ратник који ће моћи да спасе богове. Тај ратник ће се родити у српском народу и имаће белег на рамену у облику вучије главе.

Да би спречили своје нестајање и владавину сила таме, богови су створили оружје за ратника. Јаровид  је дао свој најјачи мач. Световид је дао штит са крстом и четири оцила, обежјима Срба. Перун је дао свој лук и стреле у тоболцу са симболом перунике. Сви богови су заједно дали своје моћи тим оружјима. Настала су најјача оружја икад створена. На рукохвату лука стајао је коловрат, а штит је у сваком углу имао по један симбол свих богова. На мачу је било највише симбола, што на самом мачу, што на канији. Велика јабука мача на једној страни је имала перунику, а на другој коловрат. На сечиву према врху је сијала Звезда севера. На канији је био постављен симбол Сварога, перуника, симбол познат као рука бога и коловрат као симбол најмоћнијег бога међу њима. На једној страни сечива је стајао двоглави орао, а на другој рачвасти крст. То су били нови симболи, симболи народа у којем ће се родити ратник.

Оружје је било спремно. Богови су га назвали реликвијама богова. Сада су богови хтели да саберу своја знања и вештине у једну целину да би ратник могао увек да га носи са собом. Сви су своје медаљоне са својим мудростима ставили на средину Небеске палате. Сви медаљони се спојише и створише један величине половине људске шаке. Богови су га назвали јединственим медаљоном и сврсташе и њега у реликвије богова. У централном делу медаљона преовладавало је дрво живота које је било окружено симболима свих богова.

Након стварања реликвија, богови су одабрали најверније да чувају реликвије до рођења изабраног ратника. Те чуваре, назвали су вуковима. Вукови су се распознавали по томе што су као обележје на грудима имали белег у облику орла, а на подлактици белег у облику вука. Богови су чуварима предали реликвије и поручили им да их добро чувају, јер ће силе таме покушавати да преко својих поданика дођу до реликвија и униште их. Вукови-чувари су због тога направили склониште и град под земљом у Малом Зворнику. Одлучили су да то буде скровиште за реликвије јер је то најбоље место за одбрану.

Противници богова, седам крунисаних принчева пакла, кроз историју су покушавали да се докопају реликвија, али им то никада није полазило за руком. Смишљали су свакакве планове и стварали ратове и пљачкали не би ли остварили свој циљ. Вукови су се заветовали боговима да никада силе таме неће успети да се домогну реликвија.

Вукови и данас бране реликвије и Мали Зворник, само то веома мали број људи зна.


Жељко Томић, осми разред
ОШ „Милош Гајић“, Амајић

Нема коментара:

Постави коментар