четвртак, 31. јануар 2019.

ПЕСМА И ПИСАНИ САСТАВ О СВЕТОМ САВИ

Поводом обележавања школске славе Свети Сава, ученице трећег разреда Анђела Недић и Вања Миросављевић, су написале песму и састав о лику и делу Светог Саве. Ученице су саме дошле на идеју на који начин би оне обележиле пколску славу и уз помоћ учитељице Љиљане Миросављевић ученица Анђела је написала песму, а Вања састав о животу и особинама Светог Саве.



РАСТКО И ВУК

Вукови му у снове долазили
и страхове за собом оставили.
„Плашљивко“, га браћа звали
и говорили да је незрео и мали.

Гледајући вука у очи
открио је своје моћи,
и тако показао свима
колико у њему храбрости има.

Мајку и оца изненадио
бригу им са врата скинуо.
Они се с њим поносили
и са сузом у оку му честитали.

Растко и вук се с круном поздравили
најбољи и највернији пријатељи постали.
Као браћа они посташе
и снагу један другом даваше.



СВЕТИ САВА

Сви принчеви би желели да наследе свог оца, али постоји један принц који то није хтео. Не мораш бити познат и славан само зато што си цар или имаш пуно новца,слава се стиче добром душом и добрим делима.

Растко Немањић је од малена жудео да чита књиге. Одвајао се од свих и сво своје слободно време проводио читајући. Његов највећи страх у детињству су били вукови. Превазишао га је гледајући се са вуком очи у очи. Показао је да у њему постоји велика жеља за борбом против свих препрека у животу. Та жеља и храброст су му дали снагу да се супротстави оцу и оствари свој највећи сан, да започне калуђерски живот. Сву своју љубав, бригу и пажњу посветио је српском народу. Градећи манастире, школе, болнице задужио је српски народ да му вечито буду захвални. Сви Срби воле и поштују  Светог Саву јер је много тога урадио за њих. Срби са поносом изговарају име Светог Саве. Његова брижност, доброта, храброст, љубазност, поштење, скромност треба да буду пример свим људима.

Поносна сам што сам потомак једног таквог великог човека. 

Нема коментара:

Постави коментар