четвртак, 26. мај 2016.

ПОЗДРАВНА РЕЧ ДИРЕКТОРКЕ – Дан школе 2016

Радмила Божић директорка школе
Драги родитељи, поштовани гости, ученици, наставници, учитељи, част ми је поздравити вас данас када обележавамо  Дан школе, али и ЈУБИЛЕЈ наше школе – 170 година од оснивања прве школе у нашим крајевима.

У књизи нашег професора, Дејана Павића, „Хронологија развоја школства општине Мали Зворник до 1914.године“ налази се неколико реченица  којима је тадашњи надзорник за школе западне Србије, Милован Спасић, описао  школу у Доњој Трешњици:

„Школско здање било је подигнуто на каменим темељима полуукопаних подрума. Зидови су били од чатме, односно плетера испуњених илиовачом. До школских одељења се долазило дрвеним степеништем. Висина просторија је била 1,8 метара, а на малим прозорима, уместо стакала, налазила се слабо провидна хартија. Кров је био о д дрвене шиндре, премазане смолом.

Међутим, у време када је зграда подигнута, Трешничани су на њу могли бити само поносни и она је представљала крајњи израз њихових материјалних могућности“.

Поводом 170 година од оснивања школе у Д. Трешњици  школа је под сигурним пером учитеља Предрага Спасојевића, припремила и издала монографију наше школе под називом „Лучоношиште“. Ја бих је пре назвала Споменар наше школе. Монографија је подељена на три целине, три века. Књига је одавно „нашла“ своје власнике, а у наредном периоду имаћемо и званично представљање издања.

Од дана њеног оснивања па до данас, многе ствари су се промениле. Много је људи седело у овим и неким другим скамијама, много свесака и страница исписано, много оцена закључено, генерација завршило, учитеља и наставника радило.

Задатак наше школе је да ученицима обезбеди основу за даље школовање, васпита их у духу савремених токова и оспособи за живот у технолошки и информацино развијеном свету, негујући креативност, толеранцију, љубав према људима, помажући им да изграде правилан систем вредности.

Нећу причати о нашим плановима, програмима, извештајима – то можете наћи на школском сајту.

Осим у припремању програма за Дан школе, наши ученици учествовали су и на такмичењима из свих предмета. Имали смо такмичаре на општинским смотрама из свих предмета, а имали смо представнике и на окружним такмичењима. Ученици узраста од првог до четвртог разреда учествовали су на међународном такмичењу из математике „Кенгур без граница“.

Желим да истакнем да  наша школа има млад и стручан колектив, колектив који одлично сарађује, иако се суочава са много потешкоћа у раду. Али и о томе не желим данас да говорим. Мени, као директору ове школе, много значи када сретнем колеге, које су некада радили са нама, а они са сетом у гласу причају о временима када смо делили ону нашу малу зборницу, делили идеје, припреме, понекад и рецепте за колаче или мустру за ручни рад.

Драги ученици,

Упијајте нова знања, стремите новим висинама. Снове претварајте у стварност, како би ми, ваши учитељи, и даље били поносни на вас. Пустите мисли да слободно путују, али не заборавите темеље који су вам дали ширину и основу да будете оно што јесте.

Позивам вас сада да испратите програм по Називом „КРОЗ ВРЕМЕПЛОВ“ који смо припремили, а потом ћемо се дружити на организованој закуски.


Хвала свима на сарадњи и времену које сте одвојили за нас. Очекујемо вас и идуће године – исто време, исто место.

Нема коментара:

Постави коментар