четвртак, 19. септембар 2019.

У СВЕТУ ВРЕДНОСТИ, 18.09.2019. године

Дана 18. 09. 2019. године реализована је радионица у 7. разреду на тему „У свету вредности“ у сарадњи са одељењским старешином Маријом Јањић.
Циљ радионице :
  • развијање свести о личним вредностима
  • препознавање туђих вредности
  • исказивање поштовања и уважавања туђих вредности

На почетку радионице ученици су добили задатак да наброје што више вредности, а затим су причали о личностима које за њих представљају узоре и са којима би желели да се идентификују. Одговарали су на питања шта највише цене код свог узора, тј. које особине узор поседује и шта је специфично за њега.

Након тога су правили „Пирамиду вредности“ тако што су добили картице на којима су биле исписане вредности (поштење, одлучност, одговорност, прецизност, упорност, саосећање, љубав, истрајност, слобода избора, добра воља итд.). Од понуђених вредности деца су правила „Пирамиду вредности“ тако што су вредност коју сматрају најбитнијом ставили на врх пирамиде. Оне вредности, за које су мишљења да нису толико важне, су стављали на дно.

Вредност истрајност се нашла на врху пирамиде. Наша деца сматрају да уколико нешто желиш да постигнеш онда би требало бити истрајан и борбен како би дошао до жељеног циља.

Вредност поверење у друге се нашла на дну. Деца су била у недоумици која би се то вредност, по њиховом мишљењу, нашла на крају и одлучили су се да то буде поверење у друге.  Ово нам отвара многа питања... зашто је то тако, у каквом друштву живимо када влада неповерење међу људима, да ли је то разлог отуђености, због чега је у данашњем времену поремећен систем вредности, човек је социјално биће али ако не верујемо једни другима како да развијемо блискост, како осетити топлину, пружити подршку, саосећати са неким...


Стручни сарадник
Драгана Живковић

Нема коментара:

Постави коментар