субота, 22. април 2023.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Запослени у ОШ „Милош Гајић“ у Амајићу и Доњој Трешњици, ученици и њихови родитељи, удружени са Планинарско-бициклистичким спортским удружењем „Шарена буква“ из Радаља и еколошким активистима, организовали су у петак, 21. априла 2023. године заједничку еколошку акцију.

 

Акцију је подржало око двадесетак ученика, седам радника школе и око десетак активиста из Малог Зворника.

 

У трајању од 13 до 14 часова, прикупљено је све смеће поред пута од Амајића до центра Доње Трешњице које је, највећим делом, бачено из возила.

 

Сви су били изненађени количином прикупљеног смећа дуж једва 2,5 километра пута. У највећем броју случајева биле су то алуминијумске лименке (пива, сокова, енергетских напитака), пластичне флаше, празне кутије од цигарета и кесе од грицкалица или обичне пластичне кесе.

 

Прикупљено смеће одвежено је камионом ЈКП „ДРИНА“ из Малог Зворника.

 

Циљ акције, који је био да се уочи обележавања Дана планете Земље укаже на проблем сметлишта и смећа који остављамо у својој средини, у потпуности је остварен.

 

Искрено се надамо да ће, након вишегодишњих покушаја, реализује посебан програм који за циљ има да се на подручју целе општине лоцирају и мапирају сва дивља сметлишта.

 

Наша општина има немерљиве туристичке потенцијале када је у питању боравак и активности у природи. Међутим, овакве слике кваре утисак. Едукавањем и укључивањем деце у овакве активности представља једини начин да се проблеми превазиђу.

 

Еколошка свест је развијена. Тешко је данас пронаћи човека који није свестан штетног утицаја бацања смећа у природу. Међутим, потребно је изградити еколошку савест, односно да дођемо у ситуацију да човек не жели да баци смеће у природу не зато јер ће бити кажњен или зато јер га неко посматра и види, већ из разлог што себи то не може да дозволи.

 

Будући да је процес разградње алуминијумских лименки 200 година а пластичних флаша 450, пред нама је период од 400 година камарања смећа док не крене његова разградња, што није отимистично.

 

Акцција је била подржана од локалне самоуправе донирањем заштитне опрема и врећа за смеће, као и доласком активиста.

 

О нашој акцији прилог је снимила и екипа РТС-а (новинар Славица Џиновић и сниматељ Вељко Тешмановић).

 

Предраг Спасојевић, учитељ.

Нема коментара:

Постави коментар