понедељак, 4. мај 2020.

ФЕМА – АНАЛИЗА ЛИКА ИЗ ОДЛОМКА, Лазар Бојић, седми разред


Фема је једна обична жена из народа, проста мајсторица, без лепих манира и стаса која је очајнички желела да постане угледна дама.

Преко ноћи је одбацила свој опанчарски свет како би постала део ноблеса. Иако је изгледала као дама, изнутра је била оно што јесте, и даље једна уображена и обична сељанка која је умислила да је школована и префињена госпођа. Она је била самопрозвана дама са крајње смешним понашањем, измишљеним манирима и лажном отменошћу. Желела је да промени свој живот, али и живот своје ћерке. Фему је нервирало и вређало што њена ћерка Евица не прихвата нов начин живота, стално ради и стално су јој руке упрљане. У жељи да буде другачија, а како је проста и примитивна жена, мења однос са породицом правећи се да не познаје брата Митра и говори да је он њен кочијаш. Тешко је подносила једноставан и скроман начин живота иако је и она сама припадала њему. Са висине је гледала своје најмилије и понашала се грубо. Лако се одрекла своје прошлости, свог мужа опанчара и рођеног брата, али и поред тога није могла да сакрије ко је она у ствари и одакле потиче.

Фема је оличење свега онога што не треба да будемо и како не треба да се понашамо. У покушају да буде оно што у суштини није изгубила је разум и поштовање,  а остала је оно што је и пре била – једна приглупа и покондирена мајсторица без угледа.

Нема коментара:

Постави коментар