недеља, 12. новембар 2017.

САВРЕМЕНА БАЈКА О КАНАИЈУ, Анђела Миросављевић, 5. разред

Пре много година канаи су изумрли. Сви су мислили да их нема, али то није била истина.

Канаји су људи који имају моћи природе. И дан-данас живе на врху планине Укреп. Планина је добила име по томе што је уклета. Нико је од људи из села није посетио. Сви су се бојали и нису смели да дођу због канаија. Бојали су се да их не претворе у нешто. Канаи су на врху планине управљали природом.

После прохладног јутра сунце је засијало на небу. Канаи Мија је сишла у подножје планине Укреп. Дошла је до села и застала да се мало одмори. Кад се одморила, кренула је ка шуми. Сунце је полако почело да залази, а Мија се изгубила. Мрак је пао. Мијини родитељи су се забринули што је нема толико дуго. Она је лутала и лутала и већ је мислилада одустане од потраге за планино. Села је на пањ и размишљала све док није видела да нешто светли у даљини. Била је радознала и кренула ка тој светлости. Што је била ближа, светло је све више сијало док није дошла и видела шта је било ту. Зачудила се када је видела један драгуљ на великом камену. Драгуљ је толико јако сијао, да је обасјао пола пута. Сада је знала шта прави толико јаку светлост. Сијао је тамнољубичастом бојом. Мија га је узела и ставила око врата. Драгуљ је имао много јаку моћ, претворио је добру Мију у злу. Она се осећала збуњено. Вртело јој се у глави. Покушала је да хода али није могла јер је јој била мука. Онесвестила се и пала на земљу.

Освануо је нов дан. Она и даље није знала којим путем да иде. Осећала се све моћније, била је јака. Била је јака зато што је драгуљ почео да делује. Одбацила се од земље и пронашла пут до куће. Чим је дошла, родитељи су дотрчали до ње. Она је била мрзовољна, није хтела ни да их погледа. После неког времена хтела је да баци мајку са литице планине Укреп. Мајка јој је видела драгуљ и мржњу у очима. Одмах је позвала њеног оца. Отац јој је скинуо драгуљ. Мија је пала на колена. Они су је подигли, а она се одмах извинила родитељима. Рекла је да више никад неће дирати тај драгуљ. Прихватили су извињење и све је опет било као пре.


И тако је Мија са својом породицом живела срећно.

Нема коментара:

Постави коментар