петак, 24. фебруар 2017.

ФОРМИРАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ 24. 2. 1872. године

Министарство просвете је 1868. године објавило распис о оснивању књижница при основним школама. Формирање књижног фонда било је намењено пре свега самим учитељима, пошто су они били дужни „да своје мисли непрестано богате читањем корисних књижевних дела“[1]. Школским библиотекама је требало набављати књиге и часописе који говоре о васпитању и настави, као и о самим предметима који се предају у школи, посебно природним. Српска држава је схватала потребу да школе у сиромашним селима помаже слањем бесплатних примерака књига. Дана 24. фебруара 1872. године Министарство је, преко Подринског начелства, у Доњу Трешницу послало један примерак књиге Српске народне пејсме из Херцеговине (женске), са упутством да је учитељ „у списак школских књига заведе и у књижници школској држи“. Књига је штампана 1866. године.

Марта 1873. године Министарство је послало 11 примерака различитих књига, непознате садржине а, из неког разлога, трешничка школа је ускоро добила и Стенографске белешке о седницама Народне скупштине држане у Београду 1874/5. године. Према подацима објављеним у Просветном гласнику за 1880. годину трешничка библиотека је имала 122 наслова.

Кликом на фотографију прве стране, или на овај линк, можете прегледати или прузети прву кнњигу из прве библиотеке а ових простора.





[1] Павић, Д. (2008): Хронологија развоја школства Општине Мали Зворник до 1914. године. Мали Зворник: Ауторско издање, стр. 68.



Нема коментара:

Постави коментар