уторак, 23. април 2013.

Прело у школи

У суботу 20. априла 2013. године у просторијам наше школе, у школској сали, старије мештанке организовале су прело.

Прелу су присуствовали како старији, тако и млађи наши суграђани, као и деца, што се види на фотографијама. Жао нам је што наше старије суграђанке нису имале могућност да буду обучене у народну ношњу, али и на овај начин догађај је био изузетно занимљив.

Припадници "средњих година" су се забављали уз социјалне игре, као што је јамб или таблић, деца су имала своју забаву, а Драган Лазић је био задужен за музику, тако да се запевало, али и заиграло.

Такође, била је богата трпеза старим народним специјалитетима.


Прело је један од облика женских моба (моба – обичај међусобног помагања на селу). Мобе се сазивају у различито доба године и дана у зависности од посла који треба обавити. Прела се више сазивају у јесен и зиму, када су дани краћи, а ноћи дуже, када има мање посла у пољу. Сазивају се да се обаве женски радови, као што су: чешљање вуне, гребенање, предење, плетење. На прело се ишло да се нешто уради другоме или да се уради нешто за себе, али и ради пјесме и весеља.

Прела сазивају домаћице или њихове кћери. Ђевојке на приједлог домаћице одлучују у колико сати ће доћи на прело. Већином су прела сазивали имућнији, ради простора и гозбе. Код њих је могло доћи више ђевојака и момака па је могло бити веселије. Ђевојке су се посебно уређивале за прело. Када се дођне на на прело прво се мало посједне, почасти се соком, уштипцима, јабукама, орасима и љешњацима, па се онда прелазило на посао. Домаћица одлучује шта ће се радити. Неке ђевојке преду, друге плету, треће везу.

Момци су на прела долазили нешто касније. Долазили су у групама, већином из других села. Сједали су поред ђевојака које им се свиђају, удварали им се, задиркивали, узимали клупка и вретена, гађали их смотуљцима вуне. Ђевојци би било драго да је задиркује момак који јој се свиђа, док је од осталих бјежала на друго мјесто. У току рада ђевојке су пјевале, а момци лупали орасе и љешњаке и давали их ђевојкама. На прелима су се причале већ познате приче, загонетало се и забављало на разне начине. Након завршртка послова играло се коло. Када се зађе већ касно у ноћ, прело се приводило крају. Момци су пратили ђевојке кућама и договарали сљедеће сусрете.

Следи фото запис са догађаја:












Нема коментара:

Постави коментар